Skapa dina egna klenoder

Shabby chic har blivit en omtyckt inredningsstil hos många som har en fäbless för det patinerade och vackert slitna. Det ger möblerna liv och en historia utan att de för den skull har varit med sedan 1800-talet. Shabby chic-stilen har varit populär sedan 80-talet och har, som så mycket annat, sitt ursprung i USA. Den är också populär i Frankrike och Danmark. Poängen är just att möblerna ska se medfarna ut, och andas att de har levt och varit med länge. Det är ofta mjukt, avslappnat och romantiskt med blommor, spetsar och keruber. Det skira kontrasteras gärna mot det rustika och skapar spännande effekter. Detta uppnås genom att generöst blanda pasteller och mönster, och genom att låta trädgården flytta in i hemmet – och vice versa. En kristallkrona är fin ute i trädgården och en snirklig gjutjärnssoffa passar lika bra i vardagsrummet som på uteplatsen. Och en marmorstaty går bra överallt. Stilen passar också bra för den som är miljömedveten, eftersom det är lätt att fynda gamla grejer på loppis och måla om dem istället för att köpa nytt. Det tipsar inredaren Ulrica Morling om.

–          Shabby chic ska se lite slitet ut. Måla sakerna vitt eller grått och slipa ner så att de ser använda och nötta ut, säger hon i Wermlands-Tidningen.

För att locka fram den lantliga och patinerade känslan föreslår hon också en blandning av spets, silver och eleganta detaljer. För att få fram det lite tuffare låter du ursprungsfärgen lysa igenom när du slipar ner möblerna, och dekorerar med vackert och nött porslin som fått stå ut med livets törnar. Blanda nya möbler från Sleepo med loppisfynd och skapa en skön känsla av både shabby och chic.