Samla och äga klenoder

Det finns ett väldigt stort intresse för att lära sig mer om och investera i klenoder, även för privatpersoner som vill sätta en riktigt exklusiv prägel på sitt hem eller bara samla på sig så mycket de kan av värdefulla konstföremål. Men det innebär också att man måste lägga mycket tid och energi på dem.

Klenoder och konst är någonting som vi människor gillar väldigt mycket. Att ha någonting i vår ägo som har ett stort värde på ett eller annat sätt har länge varit en form av statusmarkör, och det finns många som nästan bygger sina personligheter utifrån sitt konstintresse och vilka saker de väljer att samla på och lära sig om. Men det är inte bara privatpersoner som har ett intresse av detta, olika företag eller myndigheter har ofta en hel del klenoder av olika sort och värde i sin ägo, och kollar vi på anrika platser som kyrkor och liknande så kan vi garanterat hitta en stor mängd olika klenoder, som alltså inte finns tillgängliga för personliga samlare. Är man personlig samlare kommer det innebära en del ansvar, och därför kan det vara en bra idé att förbereda sig på vad som kan komma att behövas av en om man väljer att införskaffa konst eller klenoder.

  • Bevarandet är en väldigt viktig del av ägandet. Många saker är väldigt gamla och behöver särskild omvårdnad för att hålla sig i ett bra skick och undvika att förstöras av olika faktorer. Till exempel finns det många tavlor som blir skadade av ljus, färgen bleknar eller blir missfärgad, och det finns en del material som inte klarar av en viss halt av luftfuktighet eller liknande. Därför måste man se till att man kan ge dem de förhållanden de kräver för att hålla sig bra.
  • Säkerheten är viktig att tänka på. Konst och klenoder är väldigt stöldbenägna på grund av sitt värde. Därför är det viktigt att tänka på säkerheten, oavsett om man är privatperson eller inte. Här kan du läsa om ett exempel på när en klenod stals från en kyrka utanför Sundsvall. Som privatperson kan du se till att ditt hem är rejält säkert, om du köper larm från Sectoralarm så ingår tjänsten inbrottslarm som skyddar ditt hem och konsten i den extra mycket. Det är det värt, för att slippa så de saker man samlat på sig under förmodligen en längre tid, stulna. Ett riktigt bra villalarm är en nödvändighet för att skydda dessa värdefulla ägodelar.
  • Om du har väldigt många saker kanske du vill dela med dig av dem, så att det inte bara är du som får njuta av konsten. Du kan ha dem i din ägo men hyra ut till olika museer eller gallerier, en väldigt osjälvisk sak att göra så att andra också får njuta av det.

Detta är några av de saker som medföljer när man skaffar sig mer ömtåliga, ovanliga eller exklusiva klenoder. Särskilt biten om att hyra eller låna ut konstverk och klenoder är viktig. Visst är det så att du har betalat för saken och kanske vill ha den hela tiden själv, men det kan vara väldigt tråkig för andra konstintresserade som aldrig får en möjlighet att se saken på riktigt. Bara för att man själv har möjlighet att införskaffa konst behöver man inte vara självisk, utan man kan under perioder hyra eller låna ut. Konst är ju till för att många ska få njuta av den.