Ramlade på tavla

Ett museum måste ändå vara den säkraste platsen för klenoder och konstverk att stå bevarade på. Men även där kan det hända olyckor och för ett tag sedan råkade en pojke köra näven genom en känd italiensk 1600-talsmålning.

3059485-konstutstallning-1

När man har en värdefull tavla gäller det verkligen att bevara den väl och ha bra säkerhet kring den. Vi har tidigare skrivit både att tavlor kan behöva omvårdnad och att konstverk är väldigt stöldbenägna och behöver vara säkrade så att ingen kommer åt dem. Men även om man har lika bra säkerhet och bevaring som på ett museum, är det inte säkert att tavlorna står säkra. Det kan nämligen hända olyckor även på museum där tavlorna borde vara säkrare än någon annanstans.

Ramlade i tavla

I Dagens Industri kan man faktiskt läsa om just detta, att en tavla på ett museum råkade ut för en riktig olycka som gjorde att den aldrig kommer bli densamma igen. Det var nämligen så att en pojke råkade göra ett hål stort som en näve i en tavla på ett museum när han ramlade och tog emot sig i fallet. På en övervakningsfilm kan man se att pojken snubblar på ett snöre, faller och landar mitt i en tavla. Den riktigt pinsamma olyckan skedde på en utställning i Taipei och den tavla som pojken förstörde var en italiensk 1600-talstavla som är värderad till omkring 13 miljoner kronor. Oljemålningen heter ”Blommor” och målades alltså på 1600-talet av en italiensk konstnär vid namn Paolo Porpora.

Fler olyckor på museer

Pojken och hans familj kommer inte att krävas på ersättning och man kommer att återställa målningen på plats. Även om det var en riktigt kostsam historia kan man i alla fall vara glad att det inte var ett självporträtt av Leonardo Da Vinci som han ramlade på. Den fanns nämligen också på utställningen och är värderat till drygt 1,9 miljarder kronor. Pojken är inte ensam om att ha gjort en sådan här fadäs, utan liknande olyckor har faktiskt hänt. År 2006 skedde två liknande olyckor på museer. Dessa två var:

  • Att en man i Cambridge slog sönder en samling 300 år gamla kinesiska vaser när han råkade snubbla på sitt skosnöre.
  • Att en amerikansk miljardär och kasinoägare råkade köra sin armbåge genom en Picassomålning värd en miljard kronor.