Framtidens klenoder i samtidens inredning

Vad är en klenod? Det kan lika gärna vara en gammal traktor som ett skåp eller kökssoffa. Vilka saker från vår samtid kommer att bli klenoder i framtiden?

Gammal traktor från Bolinder MunktellEn klenod ska säga något om den tid då den tillverkades, samtidigt som den ska förmedla någonting även för de som använder den senare. Framtidens klenoder kan lika gärna vara inredningsdetaljer från Studio Atelier som mobilskal eller andra tillbehör till smartphones.

Ett exempel på föremål som nog inte betraktades som framtida klenoder när de tillverkades är Bolinder Munktells traktorer. Men det är just detta som de har blivit, om man frågar Curt Axelsson i Munkabo. Han har samlat på tillverkarens traktorer sedan 1976, berättar han för Smålandstidningen, och många av dem har han renoverat själv.

Årets inredningstrender – framtidens klenoder?

Traktorerna får dock ursäkta, de flesta förknippar nog begreppet klenod med gamla koffertar, tavlor och annat som hör hemmet till. Vad av det som vi vill ha till våra hem idag kommer att betraktas som klenoder i framtiden? Kan man få någon ledning av vad som är allra trendigast i inredningsväg?

1. Sittpuffen
2017 års version av dagbädden är utan tvekan sittpuffen. Allra helst i sammet.

2. Mörka ädelträslag
Det är en stor trend.Tyvärr ur ett miljöperspektiv

3. Piedestalen
Har åter igen gjort entré, gärna med en skulptur eller växt på.

4. Skulpturer
Byster och udda prydnadsföremål syns både som en del av stilleben och som solitära blickfång.

Kanske kan det rent av vara en bra idé att spara någonting som finns med på listorna över ”saker vi absolut inte vill se längre”, exempelvis den här listan från Göteborgs-posten. CD-torn kanske inte kommer att bli klenoder i framtiden, men den som har en uppblåsbar soffa i brukbart skick om sisådär 30 år kommer nog att väcka en del avund.