Det K-märkta huset

Ofta hör man om K-märkta hus, men många har inte så stor koll på vad exakt som menas med det, och vad man får göra om man ska flytta in i ett sådant.

3040342-lagenheter-i-bostadsomrade-4Ett K-hus är ett kulturmärkt hus där det finns vissa bestämmelser för hur man får och inte får gå tillväga gällande renoveringar och vid flyttlass – både in och ut. Att rekommendera är Viking Flytt då man minimerar risken att göra något fel när man flyttar eller flyttar in. Gällande vad det innebär med ett K-märkt hus har byggtidningen Byggahus.se stenkoll på.

Vad det handlar om med dessa kulturmärkta hus är att de bär på en lite mer unik historia som man känner att man måste bevara. Dessa hus är placerade runtom i hela Sverige och får ett speciellt skydd i den plan- och byggnadslag som finns. Lagen om kulturminne är det starkaste skyddet som man kan ha på ett hus i Sverige och detta skydd ser man på bland annat Villa Bonnier och Villa Erskine. Är man nyfiken på vart dessa hus finns, och om det finns några sådana i sin kommun så kan man kolla i kommunens kulturmiljöprogram.

Stockholm river husen

Enligt en artikel i SvD.se går det att läsa att Stockholm har under bara de senaste tio åren rivit över 100 kulturmärkta hus. Varför? Jo, för att man vill kräma ut så mycket pengar som möjligt och sälja ännu fler bostäder. Vill man bygga fler lägenheter där det förut var kontorslokaler eller industrilokaler är det mycket svårt, vilket gör det enklare att riva ner till grunden för att sedan bygga upp och bygga nytt.

K eller Q?

Sist men inte minst, för att skapa lite mer förvirring så heter inte de kulturmärka husen för K-hus längre utan Q-hus. På Länsstyrelsen finns mer information.

  • Ett K-märkt hus har ingen juridisk innebörd men är ett alldagligt begrepp.
  • Det är med Q-märkta hus som kommunen går in i detaljplanen och med hjälp av Plan- och bygglagen märker byggnader man vill bevara för ett stort historiskt värde.