Designklassiker och vildvuxna trädgårdar

I dag skriver vi om Flintabyn i Askim som byggdes på 1960-talet, om Farnsworth House samt om hur inredning är mer än ljust och fräscht, en spegling av samhället, tiden och identitet.

drömhusJa, kanske är det inte alla som dras till 60-talets lådliknande, kantiga former med stora fönster, spishällar och praktiska i enplansformat. Men får den med intresse för arkitektur finns det säkert något att falla för, inte minst i den känsla av framtidsanda som 1960-talets bostadsexplosion på många sätt står för, även om det nu gått femtio år sedan dess. Ett par som dock gillar detta starkt är det vi kan läsa om i artikeln i Göteborgs-Posten, och som renoverat en av dessa sockerlådor till att bli både ljusare, öppnare och fräschare – samtidigt som det velat låta huset få behålla sin karaktär.

Trädgården till det anslutande 60-tals huset i Askim är vidare vildvuxen med många främmande växter och träd, kanske skulle en eller annan pool göra sig mer än väl här. Ett tips är att titta in pooler från pahlen för inspiration och känsla, som ger trädgården ett lugn och en lyxig touch.

Med känsla för stil

I en annan artikel i Svenska Dagbladet kan vi vidare läsa om hur inredning faktiskt är mer än ett snyggt yttre, det speglar tidsanda, ideologi, politik, klass och framförallt personlighet och smak. Kanske finns där drömmar och föreställningar om världen, inbegripen bland duniga täcken, linnegardiner och möbler i olika kulörer? Ja det är inte omöjligt. Det hänger nog ihop en hel del med identitet i alla fall, samtidigt som det givetvis finns massor av sätt att tolka och se det hela på.

Ett tufft arkitektritat hus är bland annat Farnsworth House från 1951, med alla väggar i glas, som är nästan definitionen av Less is more. Ett mästerverk som liknar inget annat och som än i dag drar till sig mången besökare med designvurm och kamera i högsta hugg.