Bubblor och drömmar

Oavsett om man vill bada i klart, glittrande vatten på andra sidan jordklotet, i lummiga och nästan mytiska Baden-Badens spabad eller hemma i sin egen härd under vinterstjärnor och snöflingor kan man få tips och råd här.

1023266-stonesI Ryssland samlas många för att fira Kristi dop i Jordans vatten rapporterar Svd. I iskallt vatten och i snöfall hoppar en efter en ner i mörkt titanic-vatten för att därefter, chockade och adrenalinfyllda, komma upp till ytan liksom pånyttfödda.

I DN får vi höra om sydtyska Baden-Baden där  konstsugna samlas  för att njuta av badet likt romarna för två tusen år sedan. Med olika temperaturer i olika bassänger samt bastu och massage, passerar man en värld och låter sig upptas av en annan – världen där det enda som är verkligt är hetta och ånga. Eller som Mark Twain en gång sa efter ett besök i klassiska Friedrichsbad:

”efter tio minuter glömmer du dig själv, efter tjugo minuter glömmer du världen”

För dig som vill njuta av just spabad finns det givetvis möjligheter att kunna koppla av bland bubblor och skum även hemmavid. Med badspecialistens spabad kan man bada utomhus under årets alla månader, de frosttäckta likväl som de grönskande och heta.

Är man på jakt efter en varmare plats där vattnet är ljusblått, klart och glittrande som en nyårsskrud är Australien och staden Sydney en badort med en blandning av allt. Här kan du som badentusiast surfa på Bondi Beach eller bada i en av många stenbassänger i stan. Sydsvenskan listar det som inte syns vid en första anblick men som är värt ett eller två besök:

  • Promenera utmed kusten från surfarnas paradis Bondi Beach söderut till Coogee där det, förutom en fin strand, finns goda möjligheter att köpa och inmundiga en picknick, bada eller bara fika och sedan ta bussen till stan. Vandringen tar ungefär en och en halv timme.
  • Bada i stenbassängen McCallum i Cremorne, en av Sydneys många ”rock pools” som har skapats genom att en bit av havet har byggts in med hjälp av klippor och betong.
  • Kolla in Sydneys silhuett i solnedgången från Watsons Bay. Ta färja eller buss från stan och slå dig ner på en av Doyles uteserveringar och mumsa på fisk eller skaldjur.
  • Häng med på en gratis guidad tur i Botanical Garden. Varje dag kl 10.30 visar en parkentusiast sina favoritväxter.